Yer Çileği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Yer Çileği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yer Çileği Nedir?

Yer çileği, yetişme alanı kısıtlı olan ve pek fazla üretimi yapılmayan bir tür bitkidir. Bu bitkide ortası kahverengi olan sarı çiçekler bulunur. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımsı bir renk alır. Yer çileği birçok toprak tipinde yetişmekle beraber en önemli özelliği ise çorak topraklarda dahi verim verebilmesidir. Yer çileği, büyüme aşamasında suya normalden fazla ihtiyaç duyar. Bitki olarak oldukça kırılgan ve hassas bir yapıya sahiptir. Yer çileği meyvesi, kayısı kıvamında altın sarısı rengindedir ve sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Yer çileğinin vatanı Peru ve Kolombiya olmasına rağmen Asya Kıtası'nda, Avrupa kıtasında ve hatta Türkiye'de bile yetişme alanı bulmaktadır. Halk arasında yer kirazı veya altın çilek olarak da bilinmektedir. Yer çileği sıcak iklimi çok sever ve ekşimsi, mayhoş bir lezzete sahiptir.

Yer Çileğinin Besin Değerleri ve İçeriği

Yer çileği içerisinde potasyum, fosfor, kalsiyum ve birçok mineral açısından zengin bir meyvedir. Bunun yanı sıra yer çileği meyvesi A vitamini, C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini bakımından da oldukça zengindir. Diğer meyvelere göre protein açısından üstün özellikler taşır.

Yer Çileğinin Kullanım Alanları

Yer çileği, Avrupa ülkelerinde taze olarak ve meyve kurusu şeklinde tüketilmektedir. Ayrıca yer çileğinin reçeli yapılmakta ve pastalarda, pudinglerde aroma olarak kullanılmaktadır. Yer çileğinin nasıl muhafaza edileceği konusunda bilinmesi gereken, soğuk ve nemsiz alanlarda korunması gerektiğidir. Fazla bekletilmeden tüketildiğinde daha fazla fayda sağlar. Yer çileği aktarlarda, kuru yemiş satan yerlerde ve günümüzde internet ortamında da satılmaktadır.

Yer Çileği Faydaları Nelerdir?

Yer çileği, yapılan araştırmalar ve haberlerde ne kadar faydalı bir besin olduğunu göstermiştir. Güneşli iklimlerde yetişmeyi seven bu bitki, özellikle Güney Amerika ve İsrail'de geniş yetişme alanları bulmaktadır. Ülkemizde de yer çileği yetiştiriciliği yaygınlaşmaya başlamıştır. Yer çileği, meyvesinde bulunan bitkisel lifler sayesinde sindirimi çalıştırır ve vücuda fazladan kalori harcatarak zayıflamaya olanak sağlar. Bu nedenle zayıflatan meyveler arasında öne çıkar. Aynı zamanda içerdiği meyve şekeri sayesinde diyabet hastalarının kan şekeri seviyesini düzenleyici etki gösterir. Antioksidan maddeler ve detoks özellikli bitkisel enzimler kanı temizler ve damar hastalıkları riskini azaltır. Prostat hastalığına bitkisel çözüm sunar ve prostatın bitkisel tedavisinde faydalıdır. Yer çileği, dünyanın en zengin lif yapısına sahip meyvelerinden biridir. Kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra, diyabet hastalarına faydalı olduğu belirlenmiştir. Antioksidan oranı oldukça yüksektir. Kalp rahatsızlıklarında, verem hastalığında ve idrar yolu hastalıklarının tedavisine yardımcıdır. Potasyum değeri oldukça yüksek olan bu meyve, mineral açısından da oldukça etkilidir. Kalsiyum değeri yüksek olduğundan, okul öncesi çocukların gelişiminde önemli rol oynar. Metabolizmanın hızlı çalışmasına katkı sağlar. Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkisi bulunur ve idrar söktürmede etkilidir. Kalori oranı düşük olup sindirim sistemindeki parazitleri yok etmede fayda sağlar. Aroma ve mayhoş tadı nedeniyle pastalarda, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanılır. Ayrıca meyve salataları, tatlılar ve turtalarda da yer alır. Reçeli oldukça lezzetli ve faydalıdır. Prostat rahatsızlıkları ve boğaz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Çilekli Kup Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Kup Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çilekli Milföy Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Milföy Tarifi ve Malzemeleri