Dağ çileği, ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen bir meyvedir. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir. Dağ çileğinin hem meyvesi hem de yaprakları kullanılır. Yapraklar ilkbaharda toplanıp kurutulur, meyveler ise yaz ortalarında toplanır. Genel olarak Marmara, Ege ve Akdeniz'in maki bitki örtüsünün olduğu alanlarında yetişmektedir. Ancak özellikle Akdeniz iklimine has bir meyvedir. Akdeniz ikliminde, İber Yarımadası'ndan Asya kıtasına kadar her yerde yabani bir şekilde yetişir. Gelişimi çok yavaş olup, 26 senede 10 metre boyuna kadar uzayabilir. Dağ çileğinin bir diğer adı da koca yemiştir. İçerisinde doğal olarak alkol bulunur. Bu sebeple fazla yenildiğinde sarhoş edici özelliğe sahiptir. Dağ Çileğinin Faydaları Nelerdir? Dağ çileği, içeriğinde elma ve limon asitleri ile C vitamini bulunur. Bu nedenle, tansiyonu düşürür ve kanı temizler. Yapraklarının idrar söktürücü özelliği vardır. Halk arasında gut hastalığı olarak bilinen rahatsızlığa iyi gelir. Ayrıca dağ çileği mideyi kuvvetlendirir, safra ve böbrek taşlarına karşı faydalı bir meyvedir. Dağ çileğinin içeriği şu şekildedir:
Tanen, ishal kesici bir madde olup pek çok bitkide bulunur. Dağ çileğinden reçel, jöle ve marmelat yapılmaktadır. Ayrıca, antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. Ekstra Bilgiler Dağ çileğinin içeriğinde bulunan organik asitler, vücutta detoks etkisi yaratır. Bu sayede, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır. Dağ çileği, cilt sağlığı için de faydalıdır; cildin genç ve sağlıklı kalmasını sağlar. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlık sorunlarını önler. Düzenli tüketildiğinde, kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Sonuç olarak, dağ çileği hem besleyici hem de sağlığa birçok faydası olan bir meyvedir. Doğal olarak yetiştiği bölgelerde bol miktarda bulunur ve çeşitli şekillerde tüketilebilir. |
Sena yılmaz
09 Mayıs 2024 PerşembePastalarin üstüne konan o kırmızı sey bu mu
Cevap yazAdmin
09 Mayıs 2024 PerşembeSena Yılmaz Hanım, evet, pastaların üstüne konan o kırmızı şey genellikle vişne veya çilek olabilir. Pastanın çeşidine göre değişiklik gösterebilir.