Yediveren Çilek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Yediveren Çilek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yediveren Çilek

Yediveren çilek, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Çilek, faydalı özellikleriyle bilinen bir meyvedir. Rengi, kokusu ve tadıyla en sevilen meyveler arasında yer alır. Çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunur. Ayrıca B, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Çilek, insan vücuduna kuvvet verir, damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur ve vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırır. Sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir ve dişleri beyazlatır. Aynı zamanda stresi azaltır, tansiyonu ve ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, taze bir görünüm kazandırır ve güzellik katar.

Çilek, vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar ve damar sertliği, böbrekteki kum, taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar. İdrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Ancak, hazmı biraz zordur. Bu yüzden, mide rahatsızlığı olan kişilerin çilek suyu tercih etmeleri gerekmektedir. Çileğin 100 gramında 37 kalori bulunmaktadır. C vitamin oranı limondan bile daha fazladır. Sodyum, potasyum ve kalsiyum içerir. Çileği suda kaynatıp çay gibi içebilirsiniz. Bu şekilde tüketildiğinde mafsal iltihabı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına da iyi gelir. Kum ve taş rahatsızlıklarına fayda sağlar. Diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit içerir. Ancak, fazla tüketilmesi bazı kişilerde alerjiye sebep olabilir. Çilek iyice yıkanmalıdır, aksi takdirde böbreklerde kum oluşumuna sebep olabilir. Türkiye'de çilek üretimi Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Akdeniz Bölgesi'nde erkenci çilek yetiştirilmesi ayrı bir öneme sahiptir.

Yediveren Çilek Yetiştirmek İçin Uygulanması Gerekenler

Çilek dikilecek en ideal toprak, su tutma kapasitesi düşük, kumlu, tınlı ve hafif bünyeli toprak olmalıdır. Çilek yetiştirmek için toprak, hastalıklar ve nematodlar açısından temiz olmalıdır. Dekara 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Sonra toprak fumige veya solarize edilmelidir. Toprak fumigasyonundan sonra dekara 50 kg 15-15-15 veya 50 kg potasyum sülfat, 10-15 kg saf azot ve triple süper fosfat ilave edilip toprağa iyice karıştırılmalıdır. Masuralar 60-70 cm genişliğinde, 25-30 cm yüksekliğinde olmalıdır. Büyük arazilerde karık pullu, küçük alanlarda ise elle yapılmalıdır.

Yediveren Çileğin Fidesi Nasıl Olmalı

Çilek bahçesi kurmak isteyenler, kullanacakları fideleri mutlaka özel bir fidelikte üretmelidir. Fide parseli, hastalıklı ve zararlı olanlardan ayrılmalıdır. Çilek fidesi üretimi bölgelere göre değişiklik gösterir ve genellikle mart, nisan aylarında frigo bitkisi ile yapılır. Bitkiler hazırlanan düz araziye 1x1 metre aralık ve mesafede dikilir. Dikimler, kökler 8-10 cm'den kesilip %0.1'lik benlate çözeltisine batırıldıktan sonra yapılmalı ve ardından can suyu verilmelidir.

Yediveren Çileğin Dikim Zamanları

Yaz Dikimi: Frigo fidelerde temmuz-ağustos aylarında yapılır. Çileğin frigo fidesi, fidelikten aralık-ocak aylarında sökülür, temizlenir. Benlate ile ilaçlanan fideler 2 derece soğuk hava depolarında saklanır. Soğuk havada çıkarılan frigo fideler bir gece suda bırakılmalı ve serin saatlerde dikilmelidir. Dikim 30x35 cm aralık ve mesafelerde üçgen şeklinde yapılır. Dikimden sonra bitkiler günde 2-3 defa olmak üzere 15-20 gün üstten sulanmalıdır. Aksi halde sıcak yaz günlerinde fidelerin tutması zorlaşır. Dikimden hemen sonra açan çiçekler ve kollar koparılmalıdır. Bunun amacı bitkinin daha kuvvetli büyümesini sağlamaktır. Bu dikim sisteminde dekara 6 bin-7 bin fide kullanılır.

Tüplü Taze Fide Dikimi: Bu yöntemle fidelikte mayıs-haziran aylarında oluşan yavru bitkiler steril yetiştirme ortamlarında küçük plastik torbalarda mistleme altında köklendirilir. Temmuz-ağustos aylarında esas yerlerine dikilir. Erkencilikte birinci sıradadır. Aynı zamanda verim yönünden yaz dikimi kadar verimlidir. Bu dikim sisteminde kış ayları boyunca meyve alındığı için üretim ısıtılan seralarda veya donmaya karşı önlem alınan seralarda yapılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çilekli Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Zayıflama Çileği Zayıflama Yöntemleri

Zayıflama Çileği Zayıflama Yöntemleri

Çilekli Dondurma Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Dondurma Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Jöle Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Jöle Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çilekli Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çilek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çilek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Çileğin Faydaları ve Kullanımı

Çileğin Faydaları ve Kullanımı

Çilekli Turta Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Turta Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Parfe Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Parfe Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Tart Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Tart Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Kek Belirtileri ve Tedavisi

Çilekli Kek Belirtileri ve Tedavisi

Yer Çileği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yer Çileği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri