Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli

Çilek reçeli, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Yapımı oldukça kolay ve lezzetli olan bu tatlı, özellikle ev yapımı olduğunda daha da keyifli hale gelir. Şimdi, çilek reçelinin yapımını adım adım inceleyelim.

Çilek Reçeli Malzemeleri

  • 1 kg ayıklanmış çilek
  • 1 kg şeker
  • 2 çay kaşığı limon tuzu veya 2 adet limon suyu

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

İlk olarak çilekleri iyice yıkayıp, daha sonra saplarını ayıklayalım ve derin bir tencereye koyalım. Üzerine şekeri ekleyip, çileklerin sulanması için en az 15 saat bekletelim. Çilekler sulandıktan sonra tencereyi ocağa alıp, yüksek ateşte kaynatalım ve üzerinde oluşan köpükleri alalım. Çilekleri kıvam alana kadar kısık ateşte pişirelim. Kıvam geldiğinde limon tuzunu veya limon suyunu ilave edip 10 dakika daha pişirip ocaktan alalım. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurup buzdolabında saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Püf Noktaları

  • Reçelin köpüklerini almak yerine küçük bir parça tereyağı eklemek, reçelin daha parlak olmasını sağlar.
  • Reçelin kaynama sürecinde derin bir tencere kullanıp, kapağını kapatmamak gerekir, aksi takdirde reçel kararır.
  • Eğer çelik tencere kullanıyorsanız, altını kapattıktan sonra kaynama devam eder. Bu nedenle tencerenin içinde 10 dakika bekleyip başka bir kaba alın.
  • Reçelin şekerlenmemesi için limon tuzu kullanmak daha iyidir. Limon tuzu kullanıldığında reçel daha uzun süre dayanır.
  • Reçelinizi uzun süre kullanmayacaksanız, kavanoza kaynaması bittikten 20 dakika sonra koyun ve kapağını hemen kapatıp ters çevirin. Bu şekilde küflenme veya bozulma olmaz.
  • Tüketmeye hemen başlamayacaksanız, iyice soğumadan kapağını kapatmayın, aksi takdirde küflenir.
  • Az karıştırın ki çilekler ezilmesin.
  • Her zaman kontrollü olun, reçelin başından ayrılmamanız önerilir. Sık sık köpüğünü alın.
  • Reçel ne kadar koyu kıvamlı olursa, o kadar iyi dayanır ve bozulmaz.
  • Şeker kullandığınız meyveden fazla ise bu durumda mutlaka şekerlenir.
  • Reçeli saklamak için 18-22 derece arası bir sıcaklık idealdir.
  • Şekerle su önceden kaynatılıp da üzerine meyve atılırsa, meyvenin pişme süresi daha az olur. Bu durumda reçeliniz küflenebilir. Meyvenin önceden pişmiş olması küflenmemesi için gereklidir.
  • Yumuşak kıvamda bir meyveyi önceden haşlarsanız, şeker suyu içerisine alana kadar dağılır ve marmelat halini alır.
  • Evde yapılan reçelde şeker kullanılır. Ancak dışarıda hazır satılan reçellerde glikoz kullanılır ve 4-5 yıl raflarda dayanmaları için koruyucu katkı maddeleri ilave edilir.
  • Hazır reçeli kaşık ile döktüğünüz zaman glikozdan dolayı jöle gibi akar. Ev reçeli ise damla şeklinde ve daha akışkan bir haldedir.

Reçel Kıvamı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kaşıktan son akan damla su biçiminde değilse, damla damla akıyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
  • Reçelin su kısmından çay kaşığının ucu ile bir damla alıp ilave edin. Son damlası iplik gibi uzarsa reçel olmuş demektir.
  • Eğer reçeliniz sulu bir kıvamda ise ve mikrodalga fırınınız varsa en yüksek sıcaklığa getirip 5-7 dakika kaynatıp çıkarırsanız, rengi bozulmadan reçelinizin fazla suyunu çektirebilirsiniz. Ancak tekrar ocağa koyup kaynatırsanız reçelinizin rengi koyulaşır ve hoş olmaz.
  • Ya da geniş bir kaba alıp üzerine ince bir bez ile kapatarak güneşli bir yerde üç dört gün güneşte fazla suyunu çektirin. Bu da annelerimizin yöntemidir.
  • Eğer reçeliniz çok koyu olduysa, içine su ilave etmeyin. Az bir ölçüde sulu kıvamlı bir şerbet hazırlayıp üzerine ekleyin.
  • Ya da iki ayrı reçeli karıştırın.
  • Eğer reçeliniz şekerlenirse, sakın atmayın. Şeker eriyene kadar kaynatın, reçeliniz şekerlenmekten kurtulur ve tekrar yenilebilir hale gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tilal

26 Temmuz 2024 Cuma

Cilek receli yaparken cileklerin sulanmasi icin 15 saat beklemek yerine daha kisa bir surede ayni sonucu elde edebilecegim baska bir yontem var mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tilal,

Çilek reçeli yaparken çileklerin sulanması için uzun süre beklemek yerine, çilekleri şekerle karıştırıp hafifçe ezerek daha hızlı bir şekilde sulanmalarını sağlayabilirsiniz. Bu yöntemle çileklerin suyunu daha kısa sürede salmasını sağlayabilirsiniz. Ancak, dikkatli olun ki çilekleri fazla ezmeyin, sadece hafifçe bastırarak sulanmasını hızlandırın.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Çilekli Kek Belirtileri ve Tedavisi

Çilekli Kek Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çilekli Milkshake Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Milkshake Tarifi ve Malzemeleri